1 Inleiding
Bijnamen: De Ontembare Leeuwen
Hoofdcoach: Paul Le Guen
Kapitein: Samuel Eto'o
Meeste interlands: Rigobert Song (133)
Topschutter: Samuel Eto'o (44)
Stadion: Ahmadou Ahidjostadion, Yaoundé
FIFA-ranking: 19 (26 mei 2010)
Allereerste interland: 13 april 1960 vs Somalië
Optredens op een WK: 5 (eerste keer: 1982)
Beste resultaat op een WK: Kwartfinale, 1990
2 Geschiedenis
Kameroen speelde zijn eerste interland in 1960 tegen Somalië. Ze wonnen met 9-2, wat nog steeds de grootste overwinning uit hun geschiedenis is. Hun eerste internationale toernooi speelden ze met de Afrika Cup in 1970, maar ze werden in de eerste ronde uitgeschakeld.
Twee jaar later was Kameroen gastheer voor de Afrika Cup en pakten ze de bronzen plak, maar de volgende tien jaar zouden ze er niet meer in slagen om zich te plaatsen voor een internationaal toernooi.
In 1982 kwalificeerde Kameroen zich voor het eerst voor een WK. In een groep met Italië, Polen en Peru werd drie maal gelijk gespeeld, maar dit volstond niet om door te stoten naar de volgende ronde. Ook op de Afrika Cup 1982 werd de eerste ronde niet overleefd.
De Afrika Cup 1984 daarentegen was wel succesvol, want Kameroen slaagde erin om zich tot Afrikaans Kampioen te kronen. In de finale werd Nigeria met 3-1 opzij gezet. En ook de volgende edities van de Afrika Cup zorgden voor succes. In 1986 werd zilver behaald en in 1988 ging de gouden medaille voor de tweede maal richting Kameroen.
De Afrika Cup 1990 was een teleurstelling, want titelhouder Kameroen ging er in de eerste ronde uit. Toch was er ook succes in datzelfde jaar, want Kameroen slaagde er voor de tweede keer in om een WK te bereiken. En ze deden het hier ook goed. In een groep met Argentinië, Roemenië en de Sovjet Unie wist Kameroen te verrassen door Argentinië (1-0) en Roemenië (2-1) te kloppen. Ondanks een zware 4-0 nederlaag tegen de Sovjet Unie werd Kameroen groepswinnaar. Hiermee zouden ze de eerste groepswinnaar in de geschiedenis zijn met een negatief doelsaldo. Dit kon hen echter niet deren en in de volgende ronde zetten ze Colombia opzij met twee goals van de legendarische Roger Milla in blessuretijd. In de kwartfinale was Engeland de tegenstander. Kameroen slaagde erin om verlengingen af te dwingen, maar hierin moesten ze buigen (3-2).
Het legendarische dansje van Roger Milla met de cornervlag
Ook op de WK' 94 en 98 was Kameroen van de partij, maar nieuw stuntwerk zat er niet in. In 1994 werd in een groep met Zweden, Brazilië en Rusland slechts 1 puntje behaald en de uitschakeling was dan ook een feit. Ook in 1998 werd de groepsronde niet overleefd. In een groep met Chili, Oostenrijk en Italïe werden twee punten behaald en dit volstond niet om door te stoten.
De Afrika Cup's in de jaren '90 verliepen voor Kameroen met ups en downs, maar ook hier bleef groot succes uit. In 1992 werd nog een vierde plaats behaald, maar in 1994 (niet gekwalificeerd) en 1996 (eerste ronde) ging het veel minder. In 1998 kwam de heropstanding met een plaats in de kwartfinale en in 2000 en 2002 werd de Afrika Cup gewonnen.
Het WK van 2002 was het vierde op rij voor Kameroen, maar weer gingen ze er in de eerste ronde uit. Er werd wel gewonnen tegen Saoudi Arabië en gelijkgespeeld tegen Ierland, maar een nederlaag tegen Duitsland zorgde ervoor dat ze slechts derde werden in hun groep. Meest memorabele feit van Kameroen op het WK2002 zal dan ook de rel met de FIFA over hun truitjes zijn. Op de Afrika Cup 2002 hadden ze truitjes zonder mouwen gedragen en ze wilden deze ook dragen op het WK, maar dit mocht niet van de FIFA. Er werden dan ook zwarte mouwen aan de truitjes gezet.
Aan de truitjes zonder mouwen (links) dienden voor het WK mouwen gezet te worden (rechts)
In 2003 kende het Kameroense voetbal een triest dieptepunt. In de halve finalematch op de Confederatie Beker tegen Colombia stortte na 72 minuten middenvelder Marc-Vivien Foé plots in elkaar. Enkele uren later volgde het trieste nieuws van zijn dood.
Marc-Vivien Foé is net ingestort. De ernst van de situatie is meteen duidelijk.
Net als twee jaar eerder ontstond er in 2004 weer controverse over de uitrusting van "De Ontembare Leeuwen". Voor de Afrika Cup 2004 had sponsor Puma een uitrusting uit één stuk ontworpen. De FIFA was hier niet mee akkoord en stelde dat een uitrusting uit een shirt en een broek moet bestaan. Puma trok naar de rechter, maar verloor de zaak. Kameroen speelde de Afrika Cup dus met een uitrusting uit twee stukken en bereikte de kwartfinale. Ook twee jaar later zou de kwartfinale het eindpunt zijn. In 2008 werd opnieuw de finale van de Afrika Cup bereikt, maar hierin werd verloren van Egypte. Dit jaar werd Kameroen uitgeschakeld in de kwartfinale.
De befaamde uitrusting uit één stuk
Ondanks het missen van het vorige WK is Kameroen tot op heden het meest succesvolle Afrikaanse land.
3 De route naar Zuid-Afrika
Kameroen kwam terecht in een groep met Gabon, Togo en Marokko. Een zwakke start met een nederlaag tegen Togo en een draw tegen Marokko kostte bondscoach Otto Pfister de kop. Zijn opvolger Paul Le Guen zorgde voor de ommekeer en overwinningen tegen Gabon (2 maal), Togo en Marokko zorgden alsnog voor WK kwalificatie.
4 Sterspeler
Samuel Eto'o (Inter Milaan)
5 FMBel One to Watch
Alexandre Song (Arsenal)
6 FMBel Prognose
In een groep met Nederland, Denemarken en Japan kan het spannend worden. Nederland is afgetekend favoriet, maar de drie anderen liggen dicht bij elkaar en zullen strijden voor de tweede plaats.
< Vorige | Volgende > |
---|