Home Gidsen Clubgidsen JPL Racing Genk

Logo  Racing Genk

1. Inleiding
Racing Genk is een Limburgse eersteklasser. De volledige naam van KRC GENK is Koninklijke Racing Club Genk. Ze spelen in het blauw-wit en dragen het stamnummer 322, dat overgenomen werd van KFC Winterslag. De bijnamen voor deze club zijn Genkies en De Smurfen.


2. Geschiedenis
In 1923 werd FC Winterslag opgericht en sloot aan bij de KBVB. Bij zijn 25-jarige bestaan kreeg de clubnaam de vermelding "Koninklijk", en werd dit KFC Winterslag.

Deze club had het stamnummer 322 en speelde in rood-zwart. De thuismatchen werden afgewerkt in de Noordlaan. De bijnaam van de spelers was de Vieze Mannen.

Winterslag verscheen tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het eerst in de nationale bevorderingsreeksen, toen de Derde Klasse. In 1946 won de club zijn reeks en promoveerde zo voor het eerst naar de Tweede Klasse. KFCW hield het daar drie seizoenen vol, maar zakte toen weer weg.

Na vier seizoenen Derde Klasse viel Winterslag in 1954 zelfs terug naar Vierde Klasse. De club zou echter weer heropleven in de jaren 60. Na het winnen van haar reeks promoveerde Winterslag in 1964 terug naar Derde Klasse. De grote opgang kwam er in de jaren 70.

In 1971 won de ploeg zijn reeks in Derde en keerde zo terug naar Tweede Nationale. Twee seizoenen later, in 1974, stootte Winterslag voor het eerst door naar het hoogste niveau, naar Eerste Klasse. De club zakte meteen nog één seizoen terug naar Tweede, maar kon zich vanaf 1976 echt handhaven in Eerste. In het seizoen 1981/82 speelde Winterslag in de UEFA cup, en schakelde daarin Bryne FK uit Noorwegen en vervolgens het grote Engelse Arsenal uit, alvorens zelf te worden gewipt door Dundee United uit Schotland. In 1983 degradeerde Winterslag weer, tot men in 1987 opnieuw de promotie naar Eerste maakte.

In 1988 fusioneerde Winterslag met Waterschei SV Thor (stamnummer 533), een andere Genkse club uit eerste nationale. De nieuwe club werd als KRC Genk opgericht, met stamnummer 322. De fusie werd niet meteen een succesverhaal. Na amper één seizoen degradeerde de jonge club naar de Tweede Afdeling.

Na haar tweede promotie in 1996 begon KRC Genk echter aan een indrukwekkende opmars. Rond het jaar 2000 behaalde zij haar beste resultaten. De club werd landskampioen in 1999 en 2002. Dit leverde in 2002/03 deelname aan de Champions League op, waarin Genk in een zware groep met Real Madrid, AS Roma en AEK Athene eervol laatste werd met vier gelijke spelen en amper 2 nederlagen. Daarnaast won de club in die periode ook twee maal de Beker van België (1998, 2000).

Genk eindigde het seizoen 2004/05 op een gedeelde plaats met Standard Luik. Voor het eerst moest een beslissingsduel gespeeld worden om te bepalen wie derde zou worden en naar de UEFA Cup zou mogen. Genk haalde het van Standard, maar de Europese campagne zou een ontgoocheling worden: na 2 wedstrijden werd Genk door het Bulgaarse Litex Lovech uit het toernooi gekegeld.

Het seizoen 2005-2006 werd dan ook een teleurstelling over de ganse lijn. Kersvers trainer Hugo Broos kon de goede resultaten van zijn voorganger René Vandereycken niet doortrekken, mede door een hele resem geblesseerden.
Op het einde van deze jaargang ontplofte ook de bom. Jong talent en publiekslieveling Steven Defour zag een transfer naar het Nederlandse Ajax mislopen. Hij beschuldigde het bestuur van Genk ervan een overdreven transfersom te hebben geëist en dreigde met contractbreuk via de wet van '78. Hierdoor was het water tussen club en speler erg diep geworden en Racing zag zich genoodzaakt Defour te verkopen aan aartsrivaal Standard. Defour werd persona non grata bij de supporters van zijn ex-club, mede door enkele uitspraken aan het adres van dezen. De hele soap werd voorzitter Jos Vaessen teveel. Hij stapte op en liet zijn functie aan Harry Lemmens. Ook sterspeler Koen Daerden maakte voor een mooi transferbedrag de overstap naar Club Brugge. Temidden van dit tumult werd aanvoerder Jan Moons ook nog eens gedegradeerd tot derde doelman.

Ondanks deze onrust begon Genk goed aan het seizoen 2006-2007 en bezette de club na enkele speeldagen de eerste plaats. De leidersplaats werd niet meer afgegeven in de heenronde en bijgevolg kroonde KRC Genk zich voor het eerst in de clubgeschiedenis tot herfstkampioen. In de terugronde kwam Anderlecht echter langszij, en ook in de Beker van België werd Genk door Anderlecht uitgeschakeld. Op de voorlaatste speeldag verloor Genk na anderhalf jaar nog eens in eigen huis, met 0-2 van Charleroi en moest zo definitief de titel aan Anderlecht laten.

Het seizoen 2007-2008 startte meteen al rampzalig. Genk werd verrassend al in de tweede voorronde van de Champions League uitgeschakeld door FK Sarajevo. In de competitie begon Genk goed maar verloor op KAA Gent met 5-0 op de derde competitiespeeldag. Ook de beker werd niet echt een succes en Genk werd al vroeg (8e finales) uitgeschakeld door Standard Luik. Later zou een 2 op 21 tot het ontslag van trainer Hugo Broos leiden. Genk en Broos zouden met onderling overleg uit elkaar gaan. Beloftentrainer Ronny Van Geneugden zou het tot het einde van het seizoen 2007-2008 overnemen, en daarna een verbintenis van onbepaalde duur aangaan om trainer te blijven.

Ondanks forse investeringen -zowel tijdens het tussenseizoen als tijdens de winterstop- kon Racing Genk tijdens het seizoen 2008-2009 de verwachtingen wederom niet inlossen. Op 5 maart 2009 nam Van Geneugden dan ook ontslag en hulptrainer Pierre Denier mocht weer inspringen. Ook hij kon het tij in de competitie echter niet keren en RC Genk eindigde op een teleurstellende achtste plaats. Toch was het seizoen niet helemaal verloren, want RC Genk won voor de derde maal in zijn geschiedenis de Beker van België. In de finale werd met 2-0 gewonnen van KV Mechelen.

Na enkele mindere seizoenen werd besloten de club deels de herstructureren. Dirk Degraen werd algemeen directeur en Sef Vergoossen kwam tijdelijk als technisch directeur. Ook de scouting en het bestuur werden herschikt. Men moest ook op zoek naar een nieuwe trainer en na een lange tweestrijd tussen Glen De Boeck en Hein Vanhaezebrouck werd beslist om het seizoen 2009-2010 aan te vangen met laatsgenoemde. Door budgettaire beperkingen ditmaal geen dure transfers, maar met oa Thomas Buffel en Fabien Camus werden toch enkele spelers met potentie gehaald.


Maar ook dit seizoen lijkt uit te draaien op een teleurstelling. In oktober veroorzaakten de slechte resultaten reeds een eerste crisis op Genk en voorzitter Harry Lemmens besliste op te stappen. Hij werd opgevolgd door Herbert Houben, die zich met zijn achtendertig jaar de jongste voorzitter uit eerste klasse mag noemen. Hein Vanhaezebrouck kreeg het vertrouwen van het bestuur, maar de resultaten bleven uit. Na een 2-0 nederlaag tegen Moeskroen -en met een twaalfde plaats in de stand- kreeg Vanhaezebrouck, na slechts zes maanden dienst, op 29 november dan toch zijn ontslag. Trond Sollied was topfavoriet om Vanhaezebrouck op te volgen, maar toen de onderhandelingen op niets uitdraaiden werd al snel Franky Vercauteren aangesteld als nieuwe trainer. Tussenpaus Sef Vergoossen werd ondertussen ook opgevolgd door Herman Vermeulen als technisch directeur. Vermeulen zal zijn nieuwe job combineren met zijn job als hoofdscout.

3. Stadion
De Cristal Arena (toen "Fenixstadion"), ontstond zo'n 10 jaar na de fusie. Op 28 augustus 1999 werd het stadion in bijzijn van 15 000 supporters officieel geopend. Het eerste seizoen in het nieuwe stadion was meteen een succes, elke wedstrijd was het stadion met 20 000 man tot de nok gevuld. Daarom besloot Genk de capaciteit op te trekken tot zo'n 22 989 plaatsen om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. Samen met deze eerste uitbreiding werd er aan de achterkant van het stadion een tribune gebouwd voor het B-plein en ook werd er een gloednieuw jeugdcomplex gebouwd. Uiteindelijk kwam er nog een derde uitbreiding, deze hield in dat de oude staantribune vervangen werd door een nieuwe met daarbovenop nog een zittribune. Zo werd het stadion volledig dicht en waren er ruim 25 000 plaatsen.

In de zomer van 2007 werd ook nog de hoofdtribune volledig verbouwd en werd de naam ook verkocht aan bierbrouwer Cristal Alken.

Stadion Racing Genk


4. Prijzen
Belgisch landskampioen

1998/99, 2001/02
Beker van België
1998, 2000, 2009


5. Financiën
Racing Genk heeft een waarde van 17.75M euro, maar draagt ook een schuld van 14.25M euro mee. De club heeft wel wat geld op de rekening staan, maar toch zal je het in het begin zonder transferbudget moeten doen.

6. Beste Opstelling
DM:
Davino Verhulst
VR: Anele
VC: João Carlos
VC: Eric Matoukou
VL: Daniel Pudil
VM: Balázs Tóth
ML: Stijn Huysegems
MR: Fabien Camus
AMC: Daniel Tözsér
AC: Elyaniv Barda
AC: Tomas Buffel


7. Grootste talenten
Kevin De Bruyne
Groot talent dat een mooie toekomst voor zich heeft. Voor een basisplaats is het nog te vroeg en een uitleenbeurt om ervaring op te doen zou hem dan ook goed kunnen doen.

Anele
Deze jonge Zuid-Afrikaan is nu al goed genoeg voor de basis, maar heeft zeker nog doorgroeimogelijkheden.



Marvin Ogunjimi
Geef deze jongen de nodige speelminuten en hij zal uitgroeien tot een topper.



8. Versterkingen
Genk heeft een goede kern. Toch is versterking op de linksback en rechterflank welkom. Als Camus onbeschikbaar is, kan je Barda wel op de rechterflank zetten maar die is beter in de spits.

Voor de linksback is er Thiago en Pudil. Thiago is al wat ouder en Pudil kan beter op de linkerflank uit de voeten.


9. Conclusie
Genkt krijgt als prognose een vijfde plaats en dat moet zeker haalbaar zijn. De ploeg beschikt over heel wat jonge talenten die je zeker moet proberen houden en dan kan de ploeg, mits enkele gerichte versterkingen, in de toekomst uitgroeien tot een vaste waarde aan de top van het Belgisch voetbal.


10. Nuttige links
Officiële Website
Racing Genk op Wikipedia

Share/Save/Bookmark
 
AUG
29

29/08/2011 - 03/09/2011
Nominaties Literatuurprijs FM2011

AUG
30

30/08/2011
Herberekenen aantal berichten

SEP
1

01/09/2011
Aankondiging nieuw Erelid

SEP
4

04/09/2011 20:00 - 21:00
Bekendmaking Winnaar Literatuurprijs FM2011

SEP
19

19/09/2011 - 24/09/2011
Nominaties Literatuurprijs FM2011

Wedden
Bwin
Doe mee!
FMBel Chat

FMBel Chat
Channel: #fmbel

FMBel Shop
Gold Affiliate
Steun FMBel
Wist je dat?

Je zelf ook gidsen kan toevoegen en je daarvoor beschikt over dezelfde tools als de hoofdredacteurs? Je hoeft gewoon in te loggen en dan in het menu kiezen voor "Gebruiker->Content Toevoegen"

Partners

Managers United