1 Inleiding
In 2007 volgde Glen De Boeck, Harm van Veldhoven op, waarna Cercle revelatie van het seizoen werd. Het seizoen 2008/2009 liep moeilijker, zeker nadat De Sutter vertrok naar RSC Anderlecht. Glen De Boeck vertrok naar GB en dus moest er een opvolger komen. Bob Peeters was de man van de hoofdtelefoon, maar nu toch vooral trainer van Cercle Brugge. Hij is goed aan het seizoen begonnen, kan jij dat ook?
2 Geschiedenis
In 1899 werd Cercle Sportif Brugeois, CBS afgekort, opgericht onder de hoede van de broeders Xaverianen. Hun eerste stadion was uiteraard niet het Jan Breydelstadion, maar ze speelden in Sint-Michiels. In 1924, nadat ze 25 jaar bestonden, werden ze een Koninklijke Vereniging. Twee jaar later, bij de invoering van stamnummers, werden ze als één van de eerste verenigingen nummer 12 toebedeeld.
In 1936 degradeerde de ploeg naar Eerste Afdeling (Tweede Klasse), nadat het op de voorlaatste plaats het seizoen afgesloten had. Na twee seizoenen kwamen ze terug in Ere Afdeling. In 1946 echter werd de ploeg laaste in de rangschikking en degradeerde deze terug naar de tweede klasse.
De Vereniging bleef hierna zes jaar in de Eerste Afdeling verderspelen, maar in 1952 - bij de competitiehervorming - werden ze voorlaatste en moesten ze naar Derde klasse afzakken. Hier verbleef de vereniging vier seizoenen om terug naar Tweede te promoveren.
In 1961 klom het via de tweede plaats op naar Eerste klasse. Het was toen al 15 jaar geleden dat Cercle op het allerhoogste niveau had gevoetbald.
De terugkeer was echter van korte duur. Terwijl Anderlecht landskampioen werd, behaalde Cercle in 1966 de laatste plaats en moest het degraderen. Het geraakte echter ook nog betrokken in een omkoopschandaal, waardoor het weer naar Derde moest zakken. Na twee seizoen speelde Cercle alweer kampioen en waren ze bijna weer waar ze hoorden. Zeker nadat ze eerherstel hadden gekregen van de rechter. In dat jaar vervlaamst CSB ook zijn naam naar Koninklijke Sportvereniging Cercle Brugge. In 1997 zal Cercle zijn huidige naam krijgen: Cercle Brugge Koninklijke Sportvereniging.
Nog eens drie seizoenen later, zaten de voetballers van Cercle weer in Eerste. Ze zouden nog twee keer naar Tweede zakken, één seizoen in 78/79 en de periode 1997 - 2003.
Net voor hun laatste degradatie, verloor Cercle nog de bekerfinale tegen stadsgenoot Club. Dit leverde hen wel een Europees ticket op, maar ze braken niet veel potten. In de eerste ronde verloren ze van SK Brann. Dit was echter niet de eerste keer dat ze Europees voetbalden, wel de laatste. In het seizoen 1985/86 verloor Cerlce eveneens in de eerste ronde van Dynamo Dresden, toenmalige subtopper uit Oost-Duitsland.
Sinds de terugkeer is Cercle een gewone middenmotorploeg geworden. De eerste jaren eindigden ze telkens in de rechterkolom van het klassement, maar daar kwam verandering in bij de aantreding van Glen De Boeck. Zijn eerste jaar werd hij vierde, waarna Cercle weigerde om Intertoto te spelen. Een cadeau, dat GBA toen met veel dank heeft aangenomen!
En de toekomst, hopelijk brengt die mooie tijden voor de Vereniging!
Natuurlijk is er zoiets als stadsrivaliteit. De derby's met Club staan steeds garant voor een volksfeest in een uitverkocht stadion!
3 Stadion
Zowel Cercle als Club Brugge spelen in het Jan Breydelstadion. Tot in 1998 werd dit het Olympiastadion genoemd, naar de Olympische geest van de toenmalige Olympische Spelen in München van 1972.
Het is gelegen in de deelgemeente Sint-Andries. Het stadion is eigendom van de stad Brugge, waarvan de beide ploegen huren. Wat er zal gebeuren als Club zijn eigen stadion heeft, is nog niet geweten.
Capaciteit:
Zitplaatsen: 29268
Plaatsen andersvaliden: 30
Pers: 212
Business-seats: 433
Loges: 13 loges van 16 plaatsen elk
4 Prijzen
Belgisch landskampioenschap
Winnaar: 1911, 1927, 1930
Beker van België
Winnaar: 1927, 1985
Finalist: 1913, 1986, 1996, 2010
Belgische Supercup
Finalist: 1985, 1996
5 Financiën
Je begint het spel met 0€ aan transferbudget. Je hebt ook geen ruimte in het loonbudget. Als je begint met Cercle is het een redelijk gezonde vereniging. Ze hebben een kleine schuld, maar die wordt op een jaar tijd afbetaald. Daarna kan je er voor zorgen dat Cercle een groter budget kan krijgen.
6 Beste Opstelling
DM: Bram Verbist
VR: Hans Cornelis
VC: Dennis Viane
VC: Anthony Portier
VL: Bernt Evens
MC: Sergiy Serebrennikov
ML: Iachtchouck
MR: Frederik Boi
MC: Tony Sergeant
AC: Bojan Bozovic
AC: Foley
7 Grootste talenten
De spelers die geleend worden van Sporting Lissabon, zitten zeker bij de grote talenten van Cercle. Aangezien ze na een seizoen weer vertrekken, zal ik enkele de talenten van Cercle aanhalen.
Lukas Van Eenoo
Deze speler kan uitgroeien tot een superieure verdedigende middenvelder in Eerste Klasse. Hij heeft meer talent dan Serenebrennikov. Als je hem af en toe speelkansen geeft, zal hij zeker uitgroeien naar een grote speler!
Brecht Van Der Beke
Cercle heeft een goede jeugdwerking en dat brengt ook op FM enkele talentjes naar boven. Brecht kan uitgroeien tot één van de beste centrale middenvelders in België.
Arne Naudts
Nog een speler uit de jeugdwerking is Arne. Ook hij kan nog niet meteen mee, maar na een paar seizoenen kan hij uitgroeien tot een volwaardige spits in België.
8 Versterkingen
Je hebt nood aan nieuwe verdediger. Buiten Cornelis is niemand echt goed genoeg. Viane en Portier kunnen wel mee, maar als je mee aan de top wil draaien, zal je toch moeten uitkijken naar andere. Toch zal je eerst moeten verkopen, aangezien je zonder tranfer- en loonbudget hebt.
9 Conclusie
De prognose van Cercle is de 11e plaats. Deze is zeker en vast haalbaar. Met de talenten uit Portugal en Brussel erbij, heb je zeker een mooie en redelijk brede kern. Ook de toekomst ziet er goed uit, met de talenten die bij de jeugd spelen. Maar misschien kan jij ze wel naar hogere toppen halen?
10 Nuttige links
Officiële site
Database van alle spelers sinds 1899
Cercle Brugge op Wikipedia
SEP 19 19/09/2011 - 24/09/2011
SEP 25 25/09/2011 20:00 -
21:00 SEP 26 26/09/2011 - 01/10/2011
OKT 1 01/10/2011
OKT 2 02/10/2011 20:00 -
21:00 |