1. Inleiding
Bijnamen: Galanoleyki
Hoofdcoach: Otto Rehhagel
Kapitein: Giorgos Karagounis
Meeste interlands: Theodoros Zagorakis (120)
Topschutter: Nikos Anastopoulos (29)
Stadion: Olympic Stadium Athene
FIFA-ranking: 12 (28 april 2010)
Allereerste interland: 7 april 1929 v Italië
Optredens op een WK: 1 (eerste keer: 1994)
Beste resultaat op een WK: 1e ronde 1994
2. Geschiedenis
Ondanks dat Griekenland reeds in 1929 zijn eerste interland speelde, duurde het toch maar liefst tot 1980 voor het land zich kon plaatsen voor een groot tornooi. In 1980 waren de Grieken erbij op het EK in Italië in een groep met Nederland en de toenmalige landen West-Duitsland en Tsjechoslowakije. Er werd aan het tornooi begonnen met 2 nederlagen op rij, tegen Oranje en Tsjechoslowakijke. Hierdoor werd de wedstrijd tegen West-Duitsland een formaliteit en met 0-0 mochten de Grieken zeker tevreden zijn.
Na het EK was het wederom lang wachten voor de trotse Grieken om terug tot een hoofdtornooi door te dringen. In 1994 waren ze eindelijk nog eens van de partij op het WK in de Verenigde Staten. Na een goede kwalificatie waren de Griekse verwachtingen hoog gespannen maar uiteindelijk draaide het tornooi uit op een zeer grote teleurstelling. Er werd met maar liefst 4-0 verloren van zowel Argentinië als Bulgarije en met 2-0 van Nigeria. Het meest opmerkelijke feit van dat tornooi kwam wel op naam van de Grieken. Alle 23 geselecteerde spelers kregen speelminuten tijdens het tornooi, dus ook de 3 doelmannen!
En toen begon opnieuw een periode van lang wachten voor Griekenland. Pas op het EK van 2004 waren ze opnieuw van de partij en hoe. In de groepsfase werd eerst gewonnen van gastland Portugal met 2-1, daarna werd met 1-1 een puntje gestolen tegen Spanje en hing de beslissing dus af van de laatste wedstrijd tegen het al uitgeschakelde Rusland. Binnen 10 minuten stonden de Grieken maar liefst 2-0 achter en leek het EK weer op een teleurstelling uit te draaien. Zisis Vryzas scoorde tegen voor de Grieken en achteraf bleek dit onlangs de nederlaag te volstaan. Griekenland kwalificeerde zich voor de volgende ronde ten nadele van Spanje omdat ze meer doelpunten gescoord hadden. In de volgende ronde wachtte regerend Europees kampioen Frankrijk op de stugge Grieken. Na 65 minuten kwamen de Grieken verrassend op voorsprong dankzij een kopbaldoelpunt van Angelos Charisteas. De Fransen gooiden alles naar voren maar het Griekse blok hield stand en zo werden de halve finales bereikt. Daarin stond de confrontatie met Tsjechië op het programma. Na 90 minuten was het nog steeds 0-0 en kwamen er verlengingen aan te pas. In die tijd was er nog de regel van de "zilveren goal", wat inhield dat wie na de eerste verlenging voorstond ook de wedstrijd won. In de 115e minuut gebeurde het dan voor Griekenland. Op een hoekschop was er een machtige kopstoot van Traianos Dellas en de Grieken zaten zowaar in de finale. Deze wedstrijd werd voor de eerste keer in de EK-geschiedenis een herhaling van de openingswedstrijd. Griekenland moest dus opnieuw de wei in tegen topfavoriet en thuisland Portugal. Deze hadden na de nederlaag in de openingswedstrijd zeer zeker revanchegevoelens en moesten van het thuispubliek sowieso Europees kampioen worden. In een wedstrijd die lang gesloten bleef klommen de Grieken na 57 minuten op voorsprong via Angelos Charisteas. Portugal zette hierna de Grieken volop onder druk maar kregen pas in de slotminuut een echt goeie kans via Cristiano Ronaldo maar deze werd gemist en de sensatie was compleet. Griekenland werd Europees kampioen.
Het doelpunt dat Griekenland tot de Europese titel bracht.
Dankzij deze titel mochten de Grieken 1 jaar laten deelnemen aan de Confederations Cup in Duitsland. Het ging opnieuw niet zo goed meer voor de Grieken, die net tussen 2 generaties inzaten, die in de eerste ronde werden uitgeschakeld in een groep met Brazilië, Japan en Mexico.
Het WK van 2006 moest de Europese Kampioen aan zijn neus laten voorbijgaan en werd er volop geconcentreerd op het pogen de titel te verlengen op het EK 2008. Ditmaal ging het niet zo vlot en met nederlagen tegen Zweden, Rusland en Spanje werd Griekenland de eerste regerende Europese Kampioen die geen enkel punt kon behalen op het volgende EK.
3. De route naar Zuid-Afrika
Griekenland werd ingedeeld in een groep met Zwitserland, Letland, Israel, Luxemburg en Moldavië. Al snel werd duidelijk dat Grieken en Zwitsers onder elkaar gingen uitmaken wie zich rechtstreeks plaatste en wie playoffs moest spelen. In de eindafrekening bleken de Zwiters 1 punt meer gehaald te hebben (met dank aan ondermeer 2 overwinningen tegen de Grieken) en aldus mocht Griekenland een dubbele playoff spelen tegen Oekraine. Thuis werd het 0-0 en met alle kansen open trokken de Grieken naar Donetsk. Hier werd met 0-1 gewonnen en aldus zijn de Grieken nu dus deelnemer aan het WK 2010.
Rehhagel viert de overwinning in Donetsk.
4. Sterspeler
Giorgos Karagounis (Panathinaikos)
5. FMBel One To Watch
Theofanis Gekas (Hertha Berlijn)
6. FMBel Prognose
Griekenland gaat samen met Nigeria strijden voor de 2e plaats achter Argentinië.
< Vorige | Volgende > |
---|