Om deze banner te kunnen bekijken, moet je Adobe Flash player installeren.

Víkingar frá Norðurlöndunum

Schrijf een verhaal over jouw FM2011 carrière, of volg de verhalen van anderen
Forumregels
Enkel verhalen over je FM2011 loopbaan.

Víkingar frá Norðurlöndunum

Berichtdoor rtsrobintje » wo 27 okt 2010, 18:34

Afbeelding


Een korte geschiedenis van Noord-Europa

Door een overvloed van bomen zijn er heel weinig materiële bronnen overgebleven. De meeste overgeleverde bronnen zijn werktuigen en juwelen. Er zijn ook relatief veel rotstekeningen van de Scandinaviërs bewaard.
Net na de ijstijd kwamen de eerste 'Noormannen' aan in het huidige Denemarken en het zuiden van Zweden, ongeveer tot waar er geen ondoordringbare ijslaag was. In de duizenden jaren nadien rukten ze steeds noordelijker op, met de ijsgrens mee. De tradities en overlevingstechnieken van de Scandinaviërs lijken erg op die van de Finnen en de Inuit, die tevens in het noorden leven.

In het vijfde millennium voor Christus leerden de Ertebøllemensen pottenbakken van de naburige stammen in het zuiden, die begonnen waren het land en dieren te cultiveren. Snel daarna zullen de eerste noordse volkeren ook aan landbouw beginnen doen.
De taal van de Scandinaviërs is ons onbekend omdat er geen enkele geschreven of gesproken bron van is. In het derde millennium voor Christus kwamen meer stammen naar het noorden en brachten hun taal mee, het zogenaamde Proto-Indo-Europees. Deze taal heeft waarschijnlijk de Scandinavische talen van vandaag erg beïnvloed.

De bronstijd kwam laat aan in het noorden, maar vormde wel de cultuur daar. Archeologische vondsten duiden op goede handelsrelaties met rijken zoals Centraal-Europa. leerden de Ertebøllemensen pottenbakken van de naburige stammen in het zuiden, die begonnen waren het land en dieren te cultiveren. Vondsten van miniaturen in de vorm van een boot duiden er ook op dat voor de Scandinaviërs scheepvaart erg belangrijk was. Er werden ook veel muurschilderingen gemaakt, onder andere van boten. Dat wijst dus alweer op een belangrijke scheepvaartcultuur.

Afbeelding
Een muurschildering gevonden in Häljesta, Zweden.

Na de bronstijd werd het, toen erg warme, klimaat plots veel kouder en natter, waardoor veel stammen zuidwaarts trokken. Daar onstonden dan de bekendere Germaanse culturen, en kwamen ook de Romeinen het bestaan van de Scandinaviërs te weten. De gevonden voorwerpen duiden op handel met de Romeinen, of minstens een grote invloed van de Romeinse kunst. Na de val van het Romeinse rijk, we zijn nu al in de 6e eeuw na Christus, circuleerde er in Scandinavië massaal veel goud, door plundertochten in wat vroeger het Romeinse Rijk was. De kunst evolueerde en wanneer de Scandinavische kunst nieuwe en unieke vormen kreeg, begon de Vikingtijd...


Spoiler: toon
Voorlopig zullen jullie het met wat geschiedenis moeten doen tot ik inspiratie heb om iets rond een team te doen. Ik heb al een idee en dat ga ik rustig uitwerken. De titel betekent trouwens "vikingen van de noordse landen" in het Ijslands, de taal die het dichtst verwant is aan wat de Vikingen zouden moeten gesproken hebben.

Ik wil ook proberen om alles een beetje literair te presenteren, daarom kunnen updates soms lang duren, ook al zijn mijn in-game prestaties hier niet het belangrijkste
Laatst bijgewerkt door rtsrobintje op za 30 okt 2010, 20:52, in totaal 2 keer bewerkt.
Avatar gebruiker
rtsrobintje
Projecten
 
Berichten: 1367
Geregistreerd: zo 20 dec 2009, 19:11
Woonplaats: Finland

Víkingar frá Norðurlöndunum

Advertentie

Advertentie
 

Re: Víkingar frá Norðurlöndunum

Berichtdoor rubinho86 » wo 27 okt 2010, 18:54

Amaai ben benieuwd! :)
Vlot geschreven en zonder fouten!
rubinho86
Scholier
Scholier
 
Berichten: 51
Geregistreerd: za 23 okt 2010, 15:12
Football Manager: Ja
Football Manager Live: Nee

Re: Víkingar frá Norðurlöndunum

Berichtdoor rtsrobintje » wo 27 okt 2010, 19:40

Bedankt, ik studeer dan wel Talen en moet daarom wat oefenen in vlot en goed leesbaar Nederlands zonder fouten ;)

Ik wil in de eerste plaats een mooi verhaal brengen, de resultaten zijn niet zo belangrijk
Avatar gebruiker
rtsrobintje
Projecten
 
Berichten: 1367
Geregistreerd: zo 20 dec 2009, 19:11
Woonplaats: Finland

Re: Víkingar frá Norðurlöndunum

Berichtdoor erdeebee » wo 27 okt 2010, 20:28

Ik denk dat het hier leuk volgen gaat worden!
Afbeelding

Afbeelding
Avatar gebruiker
erdeebee
Projecten / Moderator
 
Berichten: 15889
Geregistreerd: do 28 mei 2009, 18:38
Football Manager: Ja
Football Manager Live: Nee
Club: Bugbrooke St. Michaels
Verhaal: viewtopic.php?f=127&t=7352&view=unread#unread

Re: Víkingar frá Norðurlöndunum

Berichtdoor Ronne » wo 27 okt 2010, 21:29

erdeebee schreef:Ik denk dat het hier leuk volgen gaat worden!


Ik ben dat zeker.
Veel succes robin!
Avatar gebruiker
Ronne
Redacteur
 
Berichten: 5721
Geregistreerd: vr 28 aug 2009, 16:33
Woonplaats: Wevelgem
Football Manager: Ja
Football Manager Live: Nee
Verhaal: viewtopic.php?f=266&t=8327&view=unread#unread

Re: Víkingar frá Norðurlöndunum

Berichtdoor Piussi » wo 27 okt 2010, 22:11

Mooi, zo leren we weer iets :)
Afbeelding
Afbeelding
Avatar gebruiker
Piussi
Moderator
 
Berichten: 1772
Geregistreerd: do 05 okt 2006, 20:41
Woonplaats: Geel
Football Manager: Ja
Football Manager Live: Nee
Club: FC Schalke 04
Verhaal: viewtopic.php?f=127&t=7825&view=unread#unread

Re: Víkingar frá Norðurlöndunum

Berichtdoor Stef » do 28 okt 2010, 05:53

Piussi schreef:Mooi, zo leren we weer iets :)


Lukt dat wel nog op jouw leeftijd?

Mooi begin, ik vond het best interessant.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

"We've got to get better," I said, "It's all in your head."
Avatar gebruiker
Stef
Redacteur
 
Berichten: 2528
Geregistreerd: vr 23 feb 2007, 08:14
Woonplaats: Zonnebeke
Football Manager: Ja
Football Manager Live: Nee
Club: Eendracht Aalst

Re: Víkingar frá Norðurlöndunum

Berichtdoor Maesie » do 28 okt 2010, 20:54

Veel succes. Alvast een leuk en interessant begin!
Afbeelding

Afbeelding
Avatar gebruiker
Maesie
Europese Topper
Europese Topper
 
Berichten: 3573
Geregistreerd: zo 02 dec 2007, 12:11
Woonplaats: Waregem
Football Manager: Ja
Football Manager Live: Nee

Re: Víkingar frá Norðurlöndunum

Berichtdoor stvvrules » vr 29 okt 2010, 16:19

Leuk om wat bij te leren over Scandinavie :)
Afbeelding
Afbeelding
Avatar gebruiker
stvvrules
Projecten
 
Berichten: 7498
Geregistreerd: ma 13 nov 2006, 19:10
Woonplaats: Hasselt
Football Manager: Ja
Football Manager Live: Nee
Club: Spanje, Barcelona, Man U

Re: Víkingar frá Norðurlöndunum

Berichtdoor rtsrobintje » za 30 okt 2010, 21:43

Afbeelding

De Vikingtijd: Inleiding

Over de Vikingtijd begon ongeveer in 780, wanneer er voor het eerst meldingen zijn van Noordse 'raids' en eindigde in 1066 met de Noorse verovering van Engeland. Maar dit is maar een periode binnen de Scandinavische geschiedenis.
De Vikingen kwamen uit het huidige Denemarken, Noorwegen en Zweden, later vestigden ze zich ook op de Faeröer eilanden, IJsland, Groenland, Noord-Schotland, de Hebriden en zelfs in het noorden van Canada.
De taal van de Vikingen was Oud-Noors. Niemand weet hoe die taal klonk, maar ze leunt het dichtste aan bij het huidige IJslands.

In het jaar 801 was er in Denemarken, een gebied zonder veel hoogteverschillen, al een centrale autoriteit. Hierdoor begonnen de Denen met handel voeren, land veroveren en plunderen.
In Noorwegen, waar er veel meer bergen en dalen zijn, waren er ongeveer 30 onafhankelijke koninkrijken. Omdat het voor de Noren het effectiefst was langs de zee handel te drijven, ontstond snel een goede scheepvaart. De Noorse schepen dreven handel, zochten naar nieuw land, verkenden en plunderden.
De Zweedse Vikingen dan, trokken naar het oosten op zoek naar handelspartners

De Zweden

We beginnen bij de Zweedse Vikingen. Zij gingen naar het oosten van Europa en zwierven uit tot het huidige rusland. Het woord 'Rus' is waarschijnlijk Oud-Noors voor 'roodharige' of 'roeier'. Wetenschappers zijn het niet zeker over de exacte betekenis. De Zweedse Viking Rurik stichtte het Kievse rijk, de eerste Russische staat in de geschiedenis. De Zweden stichtten ook Novgorod, een belangrijke handelsstad. Van daar uit werd handel gedreven met Constantinopel (nu Istanbul). De Vikingen van Novgorod waagden het zelfs om Constantinopel aan te vallen, maar een plundering is nooit gelukt. Sommige Zweden boden hun diensten aan als huurling en werden elite-lijfwachten van de Byzantijnse keizer.

De Denen

De Deense Vikingen waren voornamelijk actief in Engeland, Vlaanderen, Nederland en Frankrijk. In onze streken plunderden ze enkel de steden en dorpen. In Frankrijk geraakten de Denen tot in Parijs, en door hun plunderingen daar verworven ze leenrechten van de Franse koning op een stuk land: Normandië ( Noordmannengebied). De Normandiërs, afstammelingen van de Vikingen dus, zullen later zelfs nog delen van Italië veroveren. De Denen en Angelsaksen vermengen zich stilaan en in 1013 veroverde de Deen Knoet de Grote de Engelse troon en werd zo korte tijd koning van Engeland-Denemarken.

De Noren

Door overbevolking moesten de Noren noodgedwongen nieuw land vinden. De Shetland-eilanden, de Orkney-eilanden, IJsland, de Faeröer eilanden en Groenland werden door de Noorse Vikingen ingepalmd. De Noren schijnen ook in Amerika geweest te zijn, maar volgens experts zijn ze er maar enkele jaren gebleven en kwam het niet tot permanente kolonisatie.


Jullie zien het wel: de oude Scandinaviërs hadden zo'n 1000 jaar geleden grote delen van Europa in handen. De plundertochten van de Vikingen geraakten tot in Spanje, Portugal en zelfs Marokko. Maar daar werden geen nederzettingen gebouwd.

Er zijn ook enkele misverstanden over de Vikingen, zoals het feit dat ze hoorns op hun helmen hadden. Dat is niet zo. De hoorns die gevonden werden bij opgravingen lagen meestal dicht bij een helm, maar die werden gebruikt als drinkbeker. Een helm met hoorn erop zou een zwaar nadeel zijn bij gevechten.
Het is ook niet zo dat Vikingen uit de schedels van hun vijanden dronken, dit is namelijk niet mogelijk en zou enorm onhandig zijn

Afbeelding
Avatar gebruiker
rtsrobintje
Projecten
 
Berichten: 1367
Geregistreerd: zo 20 dec 2009, 19:11
Woonplaats: Finland

Re: Víkingar frá Norðurlöndunum

Berichtdoor Piussi » za 30 okt 2010, 21:58

Mooi geschreven weer !
Afbeelding
Afbeelding
Avatar gebruiker
Piussi
Moderator
 
Berichten: 1772
Geregistreerd: do 05 okt 2006, 20:41
Woonplaats: Geel
Football Manager: Ja
Football Manager Live: Nee
Club: FC Schalke 04
Verhaal: viewtopic.php?f=127&t=7825&view=unread#unread

Re: Víkingar frá Norðurlöndunum

Berichtdoor smetje » za 30 okt 2010, 22:35

Veel succes.
Afbeelding

Afbeelding
Avatar gebruiker
smetje
Admin
 
Berichten: 7134
Geregistreerd: vr 02 feb 2007, 00:35
Woonplaats: Aalst
Football Manager: Ja
Football Manager Live: Nee
Club: Club Brugge

Re: Víkingar frá Norðurlöndunum

Berichtdoor erdeebee » zo 31 okt 2010, 00:28

Das weer goed om weten :)
Afbeelding

Afbeelding
Avatar gebruiker
erdeebee
Projecten / Moderator
 
Berichten: 15889
Geregistreerd: do 28 mei 2009, 18:38
Football Manager: Ja
Football Manager Live: Nee
Club: Bugbrooke St. Michaels
Verhaal: viewtopic.php?f=127&t=7352&view=unread#unread


Keer terug naar Verhalen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: SgtPepper en 0 gasten

NOV
1

01/11/2010
Aankondiging nieuw Erelid

NOV
5

05/11/2010
Releasedatum FM2011

NOV
21

21/11/2010 - 08/12/2010
FMBel Forum Awards 2010: Nominaties

NOV
23

23/11/2010 - 05/01/2011
1-1 challenges 2011: Groepsrondes

NOV
29

29/11/2010 - 04/12/2010
Nominaties Literatuurprijs FM2011

Wist je dat?

Je zelf ook gidsen kan toevoegen en je daarvoor beschikt over dezelfde tools als de hoofdredacteurs? Je hoeft gewoon in te loggen en dan in het menu kiezen voor "Gebruiker->Content Toevoegen"

Community

Facebook Twitter

SI Affiliate FM World

Partners

Managers United

Interessante links