1. Inleiding
Racing Genk is de enigste club uit Limburg die in 1ste klasse voorkomt. De club draagt het stamnummer 322, dat in 1923 overgenomen werd van KFC Winterslag. De volledige naam van KRC GENK is Koninklijke Racing Club Genk. Ze spelen in het blauw-wit en ze wordt geleid door Ronny Van Geneugden, die Hugo Broos opvolgde in het seizoen 2007-2008.
De bijnamen voor deze club zijn Genkies en De Smurfen.
2. Geschiedenis
In 1923 werd FC Winterslag opgericht, dat lid werd van de KBVB. Bij zijn 25-jarige bestaan kreeg de clubnaam de vermelding "Koninklijk", en werd dit KFC Winterslag.
Deze club had het stamnummer 322 en speelde in rood-zwart. De thuismatchen werden afgewerkt in de Noordlaan. De bijnaam van de spelers was de Vieze Mannen.
Winterslag verscheen tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het eerst in de nationale bevorderingsreeksen, toen de Derde Klasse. In 1946 won de club zijn reeks en promoveerde zo voor het eerst naar de Tweede Klasse. KFCW hield het daar drie seizoenen vol, maar zakte toen weer weg.
Na vier seizoenen Derde Klasse viel Winterslag in 1954 zelfs terug naar Vierde Klasse. De club zou echter weer heropleven in de jaren 60. Na het winnen van haar reeks promoveerde Winterslag in 1964 terug naar Derde Klasse. De grote opgang kwam er in de jaren 70.
In 1971 won de ploeg zijn reeks in Derde en keerde zo terug naar Tweede Nationale. Twee seizoenen later, in 1974, stootte Winterslag voor het eerst door naar het hoogste niveau, naar Eerste Klasse. De club zakte meteen nog één seizoen terug naar Tweede, maar kon zich vanaf 1976 echt handhaven in Eerste. In het seizoen 1981/82 speelde Winterslag in de UEFA cup, en schakelde daarin Bryne FK uit Noorwegen en vervolgens het grote Engelse Arsenal uit, alvorens zelf te worden gewipt door Dundee United uit Schotland. In 1983 degradeerde Winterslag weer, tot men in 1987 opnieuw de promotie naar Eerste maakte.
In 1988 fusioneerde Winterslag met Waterschei SV Thor (stamnummer 533), een andere Genkse club uit eerste nationale. De nieuwe club werd als KRC Genk opgericht, met stamnummer 322 en speelt sedertdien haar thuiswedstrijden in het Thyl Ghyselinckstadion van en in Waterschei, vandaag de Cristal Arena. De Noordlaan geraakte uiteindelijk in verval en werd recent platgelegd.
De fusie werd niet meteen een succesverhaal. Na amper één seizoen degradeerde de jonge club naar de Tweede Afdeling.
Na haar tweede promotie in 1996 begon KRC Genk echter aan een indrukwekkende opmars.
Rond het jaar 2000 behaalde zij haar beste resultaten. De club werd landskampioen in 1999 en 2002. Dit leverde in 2002/03 deelname aan de Champions League op, waarin Genk in een zware groep met Real Madrid, AS Roma en AEK Athene eervol laatste werd met vier gelijke spelen en amper 2 nederlagen. Daarnaast won de club in die periode ook twee maal de Beker van België (1998, 2000).
Genk eindigde het seizoen 2004/05 op een gedeelde plaats met Standard Luik. Voor het eerst moest een beslissingsduel gespeeld worden om te bepalen wie derde zou worden en naar de UEFA Cup zou mogen. Genk haalde het van Standard, maar de Europese campagne zou een ontgoocheling worden: na 2 wedstrijden werd Genk door het Bulgaarse Litex Lovech uit het toernooi gezet.
Het voorbije seizoen werd dan ook een teleurstelling over de ganse lijn. Kersverse trainer Hugo Broos kon de goede resultaten van zijn voorganger René Vandereycken niet doortrekken, mede door een hele resem geblesseerden.
Op het einde van deze jaargang ontplofte ook de bom. Jong talent en publiekslieveling Steven Defour zag een transfer naar het Nederlandse Ajax mislopen. Hij beschuldigde het bestuur van Genk ervan een overdreven transfersom te hebben geëist en pleegde contractbreuk. Volgens Genk was deze illegitiem maar het water tussen club en speler was nu wel erg diep geworden. Racing zag zich genoodzaakt Defour te verkopen aan aartsrivaal Standard. Defour werd vervolgens persona non grata bij de supporters van zijn ex-club, mede door enkele uitspraken aan het adres van dezen. De hele soap werd voorzitter Jos Vaessen teveel. Hij stapte op en liet zijn functie aan Harry Lemmens. Ook sterspeler Koen Daerden maakte voor een mooi transferbedrag de overstap naar Club Brugge. Temidden van dit tumult werd aanvoerder Jan Moons ook nog eens gedegradeerd tot derde doelman. Ondanks deze onrust begon Genk goed aan het seizoen en bezette de club na enkele speeldagen de eerste plaats. De leidersplaats werd niet meer afgegeven in de heenronde en bijgevolg kroonde KRC Genk zich voor het eerst in de clubgeschiedenis tot herfstkampioen. In de terugronde kwam Anderlecht echter langszij, en ook in de Beker van België werd Genk door Anderlecht uitgeschakeld. Op de voorlaatste speeldag verloor Genk na anderhalf jaar nog eens in eigen huis, met 0-2 van Charleroi en moest zo definitief de titel aan Anderlecht laten.
Het seizoen 2007-2008 startte meteen al rampzalig. Genk werd verrassend al in de tweede voorronde van de Champions League uitgeschakeld door FK Sarajevo. In de competitie begon Genk goed maar verloor op KAA Gent met 5-0 op de derde competitiespeeldag. Ook de beker werd niet echt een succes en Genk werd al vroeg (8e finales) uitgeschakeld door Standard Luik. Later zou een 2 op 21 tot het ontslag van trainer Hugo Broos leiden. Genk en Broos zouden met onderling overleg uit elkaar gaan.
Beloftetrainer Ronny Van Geneugden zou het tot het einde van het seizoen 2007-2008 overnemen, en daarna een verbintenis van onbepaalde duur aangaan om trainer te blijven. Genk investeerde fors in zijn kern en de entourage. Hongaars international Daniel Tozser (AEK Athene), Joao Carlos (Sporting Lokeren), Adam Nemec (MSK Zilina) en Tsjechisch international Daniel Pudil (Slovan Liberec) moeten Genk helpen zijn plaats in de top te heroveren.
3. Stadion
De Cristal Arena (toen "Fenixstadion"), ontstond zo'n 10 jaar na de fusie. Op 28 augustus 1999 werd het stadion in bijzijn van 15 000 supporters officieel geopend. Het eerste seizoen in het nieuwe stadion was meteen een succes, elke wedstrijd was het stadion met 20 000 man tot de nok gevuld. Daarom besloot Genk de capaciteit op te trekken tot zo'n 22 989 plaatsen om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. Samen met deze eerste uitbreiding werd er aan de achterkant van het stadion een tribune gebouwd voor het B-plein en ook werd er een gloednieuw jeugdcomplex gebouwd. Uiteindelijk kwam er nog een derde uitbreiding, deze hield in dat de oude staantribune vervangen werd door een nieuwe met daarboven op nog een zittribune. Zo werd het stadion volledig dicht en waren er ruim 25 000 plaatsen.
In de zomer van 2007 werd ook nog de hoofttribune volledig verbouwd en werd de naam ook verkocht aan bierbrouwer Cristal Alken.
4. Prijzen
Belgisch landskampioen
1998/99, 2001/02
Beker van België
1998, 2000
5. Financiën
Racing Genk behoort tot een van de rijkste clubs van België. Ze hebben dan ook een gezonde balans van 20 miljoen EUR. Jammer genoeg stelt het bestuur je in het begin van het seizoen maar 880K beschikbaar. Tenzij je de ambities natuurlijk wat hoger legt. Na verloop van tijd, zal het bestuur je wel wat meer transfergeld geven, zodat beter transfers mogelijk zijn.
6. Beste Opstelling
DM: Logan Bailly
VR: Hans Cornelis
VC: João Carlos
VC: Jean-Philippe Caillet
VL: Daniel Pudil
VM: Balázs Tóth
ML: Tom Soetars
MR: Ivan Bosnjak
AMC: Daniel Tözsér
AC: Elyaniv Barda
AC: Adam Nemec
7. Grootste talenten
Jelle Rykx
Eén van de vele talenten die Racing Genk rijk is, maar waarschijnlijk, samen met Sinan Bolat, één van de spelers met de grootste kans op slagen bij een topploeg. Deze aanvallende middenvelder moet nog veel leren, maar zorg dat je hem niet laat gaan en binnen enkele jaren kan je er veel plezier aan hebben.
Sinan Bolat
Een even groot talent als Logan Bailly en zit jammer genoeg in dezelfde ploeg als deze laatste. Leen hem uit als je niet van plan bent om met hem te spelen, want dit talent is te goed om de bank te verwarmen.
Dugary
Deze aanvaller heeft heel veel potentieel, maar is momenteel iets te licht om bij Racing Genk in de basis te staan. Misschien dat een uitleenbeurt hem goed kan doen, zodat hij matchritme kan opdoen en eventueel volgend seizoen een basisplaats kan veroveren.
8. Versterkingen
Genk heeft een goede ploeg op FM om mee te draaien met de top. Toch mag de linksback en rechterflank verbetert worden. Daar zoek je dan ook best versterkingen voor. Je hebt wel spelers als Barda en Alex voor de rechterkant maar die spelers kun je best op andere posities plaatsen.
Voor de linksback is er Thiago en Pudil. Thiago is al wat ouder en niet echt een speler waarop je kan vertrouwen. Pudil kan beter op de linkerflank uit de voeten.
9. Conclusie
Genkt heeft een ploeg waarmee je kan groeien. Ze hebben goede jeugd, die je maar beter kan verzorgen. Verkoop niet teveel van hun jeugd en koop gericht aan. Van Genk kan je een constante topploeg maken in België.
10. Nuttige links
Officiële Website
Racing Genk op Wikipedia
< Vorige | Volgende > |
---|