1. Inleiding
Bijnamen: Bafana Bafana
Hoofdcoach: Carlos Alberto Parreira
Kapitein: Aaron Mokoena
Meeste interlands: Aaron Mokoena (99)
Topschutter: Benni McCarthy (35)
Stadion: Soccer City, Johannesburg
FIFA-ranking: 88 (30 maart 2010)
Allereerste interland: 9 juli 1906 v Argentinië
Optredens op een WK: 2 (eerste keer: 1998)
Beste resultaat op een WK: Eerste ronde 1998 & 2002
2. Geschiedenis
Het verhaal van Zuid-Afrika begint waar dat van mening Afrikaans land begint: in Europa. Eind 19de eeuw maakt Zuid-Afrika deel uit van het Brits koloniaal imperium en is voetbal slechts een sport die populair is onder de Britse soldaten. Het duurde echter niet lang vooraleer de sport ook onder de burgers zou aanslaan. In 1892 komt the all-white Football Association of South Africa tot stand, de eerste Zuid-Afrikaanse voetbalbond. All-white, u leest het inderdaad goed. In de daaropvolgende jaren zouden er nog drie bonden worden opgericht, zodat ook de andere aanwezige etnische groepen konden spelen.
Toen in 1930 de eerste Wereldbeker werd georganiseerd, stond het Afrikaanse voetbal nog in z’n kinderschoentjes. Ondanks dat Egypte de groepsronde bereikte in 1934, zou het nog tot 1970 duren voor Marokko die prestatie nog eens kon evenaren. Zuid-Afrika speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het Afrikaanse voetbal. In 1953 richtte het land samen met Egypte, Ethiopië en Soedan de CAF op, de Afrikaanse tegenhanger van de UEFA. Deze vier landen zorgden er ook voor dat de eerste Afrika Cup in 1957 werd georganiseerd. Origineel zou dit toernooi tussen de vier organiserende landen gespeeld worden, maar in Zuid-Afrika speelden er ondertussen andere zaken. Het Apartheidsysteem was zo ingeburgerd, dat het duidelijk werd dat Zuid-Afrika ofwel een voltallig zwart elftal, ofwel een voltallig blank elftal zou afvaardigen op de eerste Afrika Cup. De drie andere landen besloten hierop Zuid-Afrika te diskwalificeren, en ook voor de volgende edities werd Zuid-Afrika gebannen.
Mede-oprichter Zuid-Afrika moest de CAF reeds voor de eerste Afrika Cup verlaten
Drie jaar later nam ook de FIFA de schorsing over, waardoor Zuid-Afrika bij voorbaat was uitgesloten van WK-deelname. Maar enkele dagen later al, kwam het FIFA-lidmaatschap alweer in beeld voor Bafana Bafana. Sir Stanley Rous, voorzitter van de Engelse FA, werd tot nieuwe voorzitter van de FIFA verkozen. Rous was een graag gezien man in Zuid-Afrika, waardoor 3 jaar later de schorsing reeds werd teniet gedaan. Een jaar later stond er echter een grote jaarlijkse vergadering van de FIFA op het programma, waar Zuid-Afrika opnieuw werd geschorst.
Vanaf dat moment was het Zuid-Afrikaanse voetbal internationaal gezien dood en begraven. Het duurde tot de val van het Apartheidsregime in 1991, vooraleer er een nieuwe Multi-etnische voetbalbond werd opgericht. Datzelfde jaar sloot de nieuwe bond zich nog aan bij de FIFA. Voor Zuid-Afrika kon de jacht op een eerste groot toernooi met meer dan 30 jaar vertraging nu eindelijk starten.
In de strijd om de Afrika Cup anno 1994, strandde Zuid-Afrika al in de kwalificatieronde. 2 jaar later zorgde Bafana Bafana in eigen land voor een totale verrassing door de eerste deelname meteen met een overwinning af te sluiten. De ploeg kwalificeerde zich ook een eerste keer voor de Wereldbeker van 1998 in Frankrijk. De sterspelers toen waren ongetwijfeld verdedigers Lucas Radebe en Mark Fish, beiden actief in de Premier League.
Radebe en Fish op het WK ’98, met dank aan de Qwaxiaanse archieven
Op dat Wereldkampioenschap van 1998 komt Zuid-Afrika in groep c terecht met gastland Frankrijk, Denemarken en Saoedi-Arabië. Nadat de eerste wedstrijd kansloos verloren gaat tegen de Fransen, slepen de Zuid-Afrikanen er de volgende wedstrijden twee gelijke spelen uit en eindigen zo op de derde plaats in hun groep.
Vier jaar later is Bafana Bafana opnieuw van de partij op de Mondial. Het land wist ondertussen nog zilver, brons en een kwartfinale te versieren op de Afrika Cup, waardoor er toch opnieuw rekening met Zuid-Afrika moest worden gehouden in Japan en Zuid-Korea. In de eerste wedstrijd maakte Quinton Fortune in de 91ste minuut gelijk van op strafschop tegen Paraguay, en in de volgende wedstrijd werd er gewonnen van Slovenië. Zuid-Afrika droomde al luidop van de 2de ronde, maar door een nederlaag tegen Spanje eindigde Paraguay op gelijke hoogte, maar de Zuid-Amerikanen hadden helaas voor Zuid-Afrika een beter doelsaldo.
Sinds 2002 is Zuid-Afrika opnieuw serieus op de dool. Het land raakte niet meer verder dan de eerste ronde van de Afrika Cup en zag ook het WK in Duitsland aan zich voorbij gaan. Toen Zuid-Afrika zich zelf niet kon plaatsen voor de laatste editie van de Afrika Cup in 2010, begon men zich serieuze vragen te stellen bij dit Zuid-Afrikaans team. De hele natie verwacht dat het elftal van Carlos Alberto Parreira zich in eigen land minstens voor de volgende ronde plaatst. Waarnemers zien de kansen van Zuid-Afrika dan weer eerder somber in.
3. De route naar Zuid-Afrika
Ondanks dat Zuid-Afrika de wereldbeker straks organiseert, verliep de aanloop naar het WK enorm turbulent. Zowel voor de natie als voor het nationale elftal. Zuid-Afrika mag als eerste Afrikaans land de Wereldbeker organiseren, en dat brengt toch wel wat druk met zich mee. Er rezen zo veel vragen over de organisatie, dat FIFA-voorzitter Sepp Blatter op een bepaald moment zelfs de zoektocht naar een alternatieve gastheer startte.
De bouw van de stadia liep hopeloos achter op schema, de globale infrastructuur voldeed lang niet aan alle eisen, er rezen vragen over de veiligheid van de spelers en er doken zelfs verhalen op van daklozen die ver weg van de camera’s in kampen werden weggestoken. Maar uiteindelijk lijkt Zuid-Afrika dan toch op tijd klaar om de Afrikaanse eer hoog te houden. Het land toonde zich tijdens de jongste Confederations Cup als een voortreffelijke gastheer, en ook de voetbalfans lieten zich duidelijk horen met het plaatselijk muziekinstrument, de Vuvuzela.
Zo klaar als heel het land momenteel lijkt, zo veel vraagtekens worden er bij de jongens van Parreira geplaatst. In de laatste vijf oefenwedstrijden werd er vier keer gelijk gespeeld en slechts één keer gewonnen. Enkel Zimbabwe was niet opgewassen tegen Zuid-Afrika. Er kon zelfs niet gewonnen worden van Jamaica en Namibië.
De slechte prestaties stemmen het volk alles behalve tevreden. Coach Parreira stapte in 2008 al eens op, maar anderhalf jaar later besloot hij Zuid-Afrika toch te leiden op het WK. De voorbereiding verliep dus alles behalve ideaal voor Zuid-Afrika, dus het blijft maar sterk de vraag of het land straks Uruguay, Mexico en Frankrijk het hoofd gaat kunnen bieden in de strijd om de tweede ronde.
4. Sterspeler
Steven Pienaar (Everton)
5. FMBel One To Watch
Teko Modise (Orlando Pirates)
6. FMBel Prognose
In een open groep lijkt het erop dat gastland Zuid-Afrika gaat strijden met Mexico en Uruguay voor de tweede plaats. Bij de prestaties van Frankrijk staan de laatste tijd ook veel vraagtekens, dus het kan werkelijk alle kanten uit met deze groep.
< Vorige | Volgende > |
---|