Home Artikels Blogs De Soap: 'Het Belgische voetbal'

Wat er zich dit seizoen al allemaal heeft afgespeeld in het Belgische voetbal zou het ideale voer zijn voor elke begenadigde soapschrijver. Deze taferelen lijken wel tekenend voor België, overal loopt alles in het 100. Alles kan en alles mag in ons land.


Excelsior Moeskroen
Financiële problemen: krijgen ze een licentie? 'Natuurlijk, we hebben de belofte dat de problemen opgelost zullen worden'. Licentie gekregen, problemen blijven duren, investeerders haken af, licentie ingetrokken, Moeskroen in beroep, er komen investeerders, spelers staken, Moeskroen probeert zich nog te redden, einde van de rit: Moeskroen verdwijnt uit eerste klasse. Kort samengevat is dit de hele heisa rond Les Hurlus. De ploeg die geen licentie had mogen krijgen maar ze toch kreeg. Wat is het gevolg? Het personeel op straat, spelers zijn vrij en een harde klap voor het gerenommeerde opleidingscentrum Futurosport. En dan spreken we nog niet over de gevolgen voor de competitie. Alle resultaten van Moeskroen worden geschrapt, Lokeren voelt zich benadeeld en dreigt er mee naar de rechter te stappen, een nieuwe trend is gezet!

Het geval-Witsel en de gevolgen
Anderlecht en Standard konden elkanders bloed al drinken tijdens de testwedstrijden vorig seizoen, een waar festival van agressiviteit en onsportiviteit. Alles escaleerde nog verder toen De Camargo Polak van het terrein trapt en Witsel uitpakte met een doodschop op Wasylewski of all people... Een gebroken been was het resultaat en het land stond in rep en roer. Witsel werd nationale vijand nummer 1 en Wasyl werd een martelaar. HLN zette de jonge Waal zelfs in dezelfde categorie als kindermoordenaar Kim Van Gelder. Gevolg? Geen enkele scheidsrechter zou nog met dezelfde ogen naar een tackle kijken. Witsel kreeg in de terugwedstrijd opnieuw rood en daarna volgden een hele reeks rode kaarten (die nog altijd niet doorbroken is) voor Club Brugge die men op zijn minst discutabel kan noemen. Tackles worden nu gewoon at random bestraft met rood of geel of zelfs niets, de scheidsrechter neemt gewoon de eerste kaart die voorhanden is uit zijn zakje. Was de kaart niet terecht? Dan laten we de schorsing toch gewoon lekker vallen. De scheidsrechters onder druk, de clubs en spelers gefrustreerd en niemand die bereid is om een open debat te voeren.

De kalenderklucht
Dit seizoen betekent het jaar 0 van de competitiehervorming. 16 teams nemen het in een eerste rond tegen mekaar op in een heen - en terugwedstrijd gevolg door een playoff 1 die beslist over het kampioenschap en een playoff 2 die beslist over een ticket voor Europa. Normaal gezien zou er ook geen winterstop meer zijn maar men besloot toch een verkorte stop in te voeren. De hervorming betekende meer wedstrijden en een korte winterstop betekende dat er een vergrote kans op afgelastingen zou zijn. Koning Winter zwaait echter de plak en toonde nog maar eens de onmacht in het Belgische voetbal aan. Onbespeelbare velden in december, januari en nu ook februari. Wiens plan was het om veldverwarming pas vanaf volgend seizoen verplicht te maken? Uitgestelde wedstrijden betekent problemen voor de kalendercommissie, die zo al werk genoeg hadden om vrije data te vinden. Gevolg? Een bomvolle kalender waar de gewone supporter kop noch staart aan krijgt. Beker en competitie door mekaar spelen, één kwartfinale i.p.v. twee voor Anderlecht, twee wedstrijden op nog geen 48u tijd (Een nieuwe rechtszaak dreigt), de voetbalbond die openlijk verklaart dat 3 Europees overwinterende ploegen de situatie ook niet gemakkelijker maken... Absolute chaos.

De greep van de Bayats.
Enter Charleroi! De Karolo's waren de grote held toen ze besloten om hun wedstrijd tegen Cercle uit te stellen zodat de tweede bekerwedstrijd tussen de Bruggelingen en Anderlecht toch kon doorgaan. Van Holsbeeck deed zelfs zijn symbolische hoed af. Wat bleek? De Bayats haalden er alleen maar voordelen uit mét toestemming van de bond. Taylor en Ederson speelgerechtigd, alle aanklachten tegen de Bayats kwijtgescholden en Habibou's schorsing uitgesteld. Totale verontwaardiging in de voetbalwereld omdat de Bond hiermee toestemde. De Keersmaecker herroept zijn beslissing en blijft in het zadel. Gevolg? Charleroi misnoegd, stappen naar de rechter en die geeft hen gelijk. Alle voordelen voor Charleroi blijven gehandhaafd.

De Kolderieke Bond der Verschrikkelijke Bestuurders oftewel de KBVB
Onze nationale voetbalbond is de grote hoofdrolspeler in heel dit circus. Het is duidelijk dat deze mensen geen enkel verstand hebben van voetbal. Een rampzalige kalender, de zaak-Moeskroen, de toegevingen aan Charleroi, de scheidsrechterskwestie en dan is er nog de klucht rond Advocaat. Binnengehaald als grote redder des vaderlands maar de goddelijke aura rond zijn persoon brokkelt ook af. Meer dan ooit is een sterke hand nodig bij de Duivels maar hij combineert zijn taak als bondscoach met die als trainer van AZ. Hij wil niet naar de loting voor het EK 2012 maar moet toch mee. Hij wil niet naar de kalenderopstelling maar zal toch mee gaan. Hij stapt op als De Keersmaecker moet oprotten. Een mooi staaltje tacktiek om onder zijn contract uit te muizen en een lucratief contract bij Rusland te tekenen? Hij bespeelt de bond alsof het een lieve lust is.

Conclusie: Moeskroen is dood, de kalender is om zeep, de scheidsrechters zijn het noorden kwijt, een bondscoach die nu al ontevreden is, rechtszaken tegen de voetbalbond en de totale incompetentie van de KBVB.

Is het dan allemaal zo negatief gesteld? Nee er zijn toch enkele kleine lichtpuntjes.

- De ontdekking en ontbolstering van jonge talentvolle kerels als Romelu Lukaku, Maxime Lestienne en Mehdi Carcela.
- Drie Belgische teams die nog eens Europees overwinteren.

 

Share/Save/Bookmark
 
SEP
19

19/09/2011 - 24/09/2011
Nominaties Literatuurprijs FM2011

SEP
25

25/09/2011 20:00 - 21:00
Bekendmaking Winnaar Literatuurprijs FM2011

SEP
26

26/09/2011 - 01/10/2011
Stemming Literatuurprijs FM2011 Periode Winter

OKT
1

01/10/2011
Aankondiging nieuw Erelid

OKT
2

02/10/2011 20:00 - 21:00
Literatuurprijs FM2011 Periode Winter

Wedden
Bwin
Doe mee!
FMBel Chat

FMBel Chat
Channel: #fmbel

FMBel Shop
Gold Affiliate
Steun FMBel
FMBel op Facebook
FMBel op Twitter
Partners

Managers United

Wist je dat?

Je zelf ook gidsen kan toevoegen en je daarvoor beschikt over dezelfde tools als de hoofdredacteurs? Je hoeft gewoon in te loggen en dan in het menu kiezen voor "Gebruiker->Content Toevoegen"