1. Inleiding
Sporting Lokeren Oost-Vlaanderen is een Belgische voetbalclub. De ploeg speelt in het Daknamstadion in Lokeren. De clubkleuren zijn zwart-geel-wit en de club draagt stamnummer 282. De club kende zijn beste periode rond 1980, toen men enkele malen hoog eindigde in de competitie en ook Europees enkele goede resultaten werden neergezet. Lokeren speelt momenteel in de Eerste Klasse (Jupiler Pro League).
2. Geschiedenis
- Juli 1970: Fusie tussen RC Lokeren en Standaard FC Lokeren. Samen zullen ze het succesvolle Koninklijke Sporting Club Lokeren vormen. Het stamnummer wordt 282 (van RC Lokeren). De clubkleuren wit-zwart-geel.
- Juli 1989: Fusie tussen Sint-Niklase SK en Excelsior AC Sint-Niklaas tot .Koninklijke Sint-Niklase Sportkring Excelsior. Stamnummer: 221. Clubkleuren : geel en blauw.
- Juli 1998: Sint-Niklaas wordt een satellietploeg van Sporting Lokeren.
- Juni 2000: Fusie tussen Lokeren en Sint-Niklaas om op te gaan in de Koninklijke Sporting Lokeren Sint-Niklaas Waasland (stamnummer 282, clubkleuren zwart - geel - wit).
terrein: Daknamstadion, Lokeren
- Juni 2003: Sporting Lokeren Sint-Niklaas waasland wordt hernoemd naar Sporting Lokeren Oost-Vlaanderen.
In 1974 mocht Lokeren, dankzij een uitbreiding van de Eerste Klasse van 16 naar 20 teams, promoveren en speelde zo voor het eerst op het allerhoogste nationale niveau. KSC Lokeren kon zich vlot handhaven in Eerste Klasse en nestelde zich direct in de subtop. In de jaren 70 behaalde men drie maal een 4de plaats als beste resultaat. Dit leverde de club enkele malen Europees voetbal op. In 1976/77 strandde men in de tweede ronde van de UEFA Cup tegen FC Barcelona (2-0 verlies uit, 2-1 zege thuis).
In 1980/81 behaalde de club zijn beste resultaten. Na de vierde plaats van vorig seizoen speelde Lokeren weer de UEFA Cup. Lokeren schakelde achtereenvolgens Dinamo Moskou, Dundee United en Real Sociedad uit, maar strandde in de kwartfinales tegen AZ Alkmaar (2-0 verlies uit, 1-0 zege thuis). Ook in de competitie speelde Lokeren sterk en werd vicekampioen, echter op ruime afstand van landskampioen RSC Anderlecht. Ook in de Beker van België werden sterke prestaties neergezet. Lokeren bereikte de finale, maar die werd met 4-0 van Standard Luik verloren. Het volgend seizoen schakelde Lokeren in de UEFA Cup FC Nantes Atlantique en Aris Saloniki uit om in de derde rond te stranden tegen 1. FC Kaiserslautern. In een competitie werd een vierde plaats behaald, slechts op 4 punten van kampioen Standard de Liège. In de beker raakte men niet voorbij de halve finale tegen KSK Beveren. De volgende seizoenen werden de resultaten echter minder. Lokeren werd een middenmoter. De club speelde nog twee maal de UEFA in de jaren 80. In 1983 ging men er in de tweede rond uit, in 1987 reeds na één ronde.
In 1993 eindigde KSC Lokeren dan als voorlaatste in de competitie. Na twintig jaar zakte de club weer naar Tweede Klasse. Reeds het eerste dwong Lokeren een plaats in de eindronde af, maar een terugkeer naar Eerste Klasse kon nog niet afgedwongen worden. 1994/95 werd een slecht seizoen voor Lokeren. De club kende financiële problemen en eindigde op een 13de plaats in de staart van de rangschikking. In 1996 pakte KSC Lokeren echter op overtuigende manier de titel in Tweede Klasse en kon zo na drie seizoenen terugkeren naar Eerste. De club kon zich de komende seizoenen in Eerste weer handhaven als middenmoter of zelfs als subtopper.
In het seizoen 02-03 kreeg het Lokers publiek nog eens waar voor hun geld. Op de laatste speeldag, op het veld van Lierse, werd nog eens Europees voetbal afgedwongen. Trainer Paul Put en de IJslandse garde werd beloond voor een schitterend seizoen. De laatste UEFA cup wedstrijd voor Lokeren was die thuis tegen Manchester City, thuis werd 0-1 verloren en in Engeland werd na een propaganda wedstrijd ook verloren, 3-2.
3. Stadion
Het Daknamstadion dankt zijn naam aan zijn ligging. Het is namelijk net gelegen in de kleinste deelgemeente van Lokeren : Daknam.
De eerste tribune is gebouwd in 1956. Er was plaats voor 600 à 700 mensen.
Toen werden er hondenkoersen georganiseerd en aan atletiek en amateurvoetbal gedaan !
Bij de fusie tussen Racing en Standaard Lokeren werd op zoek gegaan naar een nieuwe lokatie. Het stedelijk stadion in Daknam was op dat moment vrij en vormde dus meteen de nieuwe thuishaven van de kersverse fusieclub. De eerste grote verbouwing is er pas gekomen 4 jaar na het ontstaan van Sporting Lokeren. Er is begonnen in 1974 met verbouwingen en het bijzetten van nieuwe tribunes.
Ooit telde het stadion een capaciteit van 18.000 toeschouwers (ten tijde van de Europese topmatchen tegen o.a. Barcelona in 1976).
Momenteel (cijfers protocolakkoorden 2007-08) telt het stadion nog 5120 zitplaatsen en 4440 staanplaatsen.
Sinds 2000 is nog heel wat veranderd aan het Daknamstadion. De eretribune werd uitgebreid en vernieuwd, staanplaatsen in de bovenste tribunes werd vervangen door nieuwe zitplaatsen, de Infini-feestzaal vergrootte de commercïele mogelijkheden van het stadion drastisch,...
In 2005 werden de afsluitingen rond het veld weggehaald en werd het voetbalveld zelf heraangelegd als semi-kunstgrasveld.
Eind september 2008 werd de bouwaanvraag goedgekeurd om achter het doel (publiwall) een nagelnieuwe tribune te plaatsen. Deze tribune zou niet enkel dienen om op te zitten maar zou ook enkele winkels huisvesten ... In januari 2009 gaat hier aan begonnen worden met als streefdatum het einde van de competitie, begin volgende competitie.
4. Prijzen
2de Belgisch landskampioen
1980/81
Finalist Beker van België
1981
5. Financiën
Het transferbudget bedraagt aan het begin van het spel 285K euro. Om meer geld vrij te krijgen dien je spelers te verkopen, want aankloppen bij het bestuur brengt geen zoden aan de dijk. Er is echter maar 40% beschikbaar van het transfergeld. Dit komt door een klein verlies in de maand juni/juli. De balans staat voorlopig nochtans positief (910K euro) al zal het niet makkelijk zijn dit zo te houden aangezien je al onmiddellijk te maken krijgt met een te hoge loonkost volgens het budget. Je geeft maandelijks 51K euro uit terwijl het budget maar 50K toestaat. Dit is makkelijk op te lossen door spelers te verkopen of het transferbudget gedeeltelijk over te hevelen naar het loonbudget.
De waarde van Sporting Lokeren Oost-Vlaanderen wordt geschat op 5,5 miljoen euro.
6. Beste Opstelling
DM: Copa
VR: Veldin Muharemovic
VC: Olivier Doll
VC: Avi Strul
VL: Frédéric Dupré
MR: Aboubacar Mbaye
MC: Kilian Overmeire
MC: Nebojsa Pavlovic
ML: Mario Carevic
AC: Omer Golan
AC: Ouwo Moussa Maâzou
7. Grootste talenten
Ahmed Touré
Deze spits uit Burkina Faso is zonder twijfel het grootste talent dat momenteel rondloopt in Lokeren. Je kan hem uitlenen of gebruiken als supersub. Dit is misschien war te vroeg, maar volgend seizoen kan hij zeker een basisplaats afdwingen.
Nill De Pauw
Lokeren heeft talent van eigen bodem rondlopen. Deze aanvallend ingestelde spits speelt bij de jeugd, maar kan nu al zeker mee bij een modale 2de klasser. Kan uitgroeien tot een zeer goede speler, mist de nodige ervaring en training.
8. Versterkingen
De meeste posities zijn goed bezet maar enkele posities zijn in mindere mate dan weer totaal niet bezet. Zo heb je bijvoorbeeld een patron op het middenveld nodig, een nummer 10. Na het stopzetten van de carrière van Runar Kristinsson bleef deze plaats oningevuld. Wanneer je deze persoon op de juiste plaats hebt gaan de spitsen misschien ook makkelijker de weg naar doel vinden want op dit moment heb je ook nood aan een echte killer.
In doel heb je mogelijkheden genoeg met Copa, Lazic en de opkomende De Loose. Centraal achterin zou er ook nog iemand mogen bijkomen, want met Doll, Strul en de altijd geblesseerde Bouabe zit je krap.
9. Conclusie
Sporting Lokeren Oost-Vlaanderen is een leuke club als je van een uitdaging houdt. Er is niet enkel de beperkte kern, er zijn ook maar beperkte liquide middelen. Dit is echter nog niet alles, de voorzitter verlangt attractief voetbal en natuurlijk met goeie resultaten. De prognoses zien er in het begin van spel niet rooskleurig uit: "Bereid je maar al voor op zwaar seizoen vechten tegen degradatie."
10. Nuttige links
Officiële Site
Sporting Lokeren op Wikipedia
< Vorige | Volgende > |
---|