Home Gidsen Tactische Gidsen [FM09] Een (succesvolle) tactiek onder de loep

Staines speelt in een 4-5-1, of 4-3-3 opstelling, het is maar hoe je het zelf wilt.

De verdediging: In de goal staat een doelman, dat lijkt mij redelijk logisch. Voor die doelman staan vier verdedigers, twee flankverdedigers om de flanken te beschermen, en ook twee centrale pionnen. Zij moeten zorgen dat de kansen van de tegenstanders afgebroken worden. Daarbij worden ze gesteund door een defensieve middenvelder, die niet al te vaak mee naar voren gaat. De aanval: Het aanvallend compartiment bestaat uit vijf spelers. Twee infiltrerende centrale middenvelders, twee flankspelers en een diepe spits. Zij moeten zorgen voor de doelpunten, want zonder doelpunten kan je geen wedstrijden winnen. 




Zo staat het elftal verspreid op het veld. Maar met posities alleen ben je natuurlijk niets, als je je spelers geen instructies meegeeft, zullen ze verloren lopen.

Nu ga ik de instructies voor elke speler apart uitleggen:

De doelman: We beginnen achteraan in doel. De doelman heeft bij mij maar één taak: ballen uit zijn netten houden. Als hij daarin slaagt, kan hij eventueel de counter opstarten door een lange bal af te spelen naar de spits of naar één van de middenvelders. 




De doelman



De vleugelverdedigers
: Aangezien mijn tactiek bestaat uit een verdedigend en aanvallend compartiment, hoeven de vleugelverdedigers niet zo vaak mee naar voor te gaan. Daar zijn trouwens de flankspelers voor. Door de vleugelverdedigers niet mee naar voor te laten gaan, is de kans op een counter langs de flanken ook veel kleiner. Ze zijn dus redelijk defensief ingesteld. De vleugelbacks laten de tegenstander voetballen, en op de juiste moment moeten ze de bal afsnoepen met een goed getimede tackle. Tackelen vind in dan ook een zeer belangrijk punt voor de vleugelbacks. Hun passingstijl is ingesteld op kort, om op deze manier de bal in te leveren bij de flankspeler voor hun, of één van de middenvelders. Zij kunnen dan aan de opbouw van de aanval beginnen. 




De linksback:




De rechtsback:




De centrale verdedigers
: In de centrale verdediging maak ik onderscheid tussen twee soorten spelers. De ‘uitvoetballer’ en de ‘stopper’. De spelersinstructies zijn gelijk aan elkaar, het enige verschil is, dat de ‘uitvoetballer’ als favoriete actie ‘rukt op wanneer mogelijk’ heeft. Zo gaat hij telkens naar voren bij dode spelmomenten, en centrale verdedigers zijn sterk met de kop, dus dat kan soms enkele kansen opleveren. Het centrale duo staat er eigenlijk voor één zeer belangrijk ding, en dat is aanvallen afbreken. Geen hakjes en pirouettes en weet ik veel wat nog allemaal, gewoon sober voetbal, de bal afpakken, en die zo snel mogelijk naar de diepe spits proberen te sturen. Het centrale duo staat ingesteld op mandekking. Het is beter een spits te dekken op de man zelf, dan in de zone, want een steekballetje is snel gebeurd, en een tegendoelpunt dus ook. Tackelen, mandekking, koppen en springen zijn de belangrijkste eigenschappen voor deze verdedigers. Passen kan misschien ook een goede eigenschap zijn voor de uitvoetballer, maar dat is niet zo belangrijk. 




De stopper:




De uitvoetballer:



De verdedigende middenvelder/spelmaker: Dit is de belangrijkste speler in de tactiek. De VM is een buffer voor de defensie, en geeft meestal ook het startsein voor de aanvallen. De bedoeling is dat hij de bal afsnoept van de tegenstander, en daarmee moet hij de aanval kunnen lanceren. De VM moet dan ook zeer balvast zijn, en heel goed kunnen passen. Hij houdt de bal bij, tot hij een goed afspeelpunt vindt. Als hij dan ook nog een sterk schot in de benen heeft, dan kan je hem van ver laten schieten. Net zoals de centrale defensie is deze speler ingesteld op mandekking. Spelers die voldoen aan al deze kwaliteiten zijn zeer zeldzaam. Je zal dus zeer goed moeten zoeken. Maar eens je een speler van dit kaliber gevonden hebt, zal de tactiek zeer goed draaien. 




De VM/spelmaker:




De centrale middenvelders
: Dit is de scorende as van de ploeg. De MC’s gaan zeer vaak moeten infiltreren, om vanuit een goede positie een doelpunt te kunnen maken. Meestal worden zij gebruikt om de flankspelers aan te spelen, dan zelf naar de 16 lopen, wachten op de voorzet, en die dan proberen af twe werken, samen met de diepe spits. Maar met een goed geplaatste doorsteekbal, kunnen ze de spits/targetman ook lanceren voor een solo. Naast de VM zijn dit dus ook belangrijke spelers. Ze helpen mee in de omschakeling, en proberen hun zelf opgezette aanval af te werken. Ze moeten technisch zeer sterk zijn (passen, dribbelen, afwerken, balaanname, techniek) , en liefst ook een goed afstandsschot in de benen hebben. 




De centrale middenvelders:







De flankspelers: De flankspeler zijn goed voor deze dingen: Goede voorzetten sturen naar de MC’s en de spits, ofwel zelf naar binnen snijden, en dan proberen een doelpunt te maken. Als je het als een 4-3-3 tactiek bekijkt, zijn dit de twee vleugelspitsen. Omdat ze niet mee hoeven te verdedigen, en meestal creatief sterk zijn, krijgen ze een vrije rol. De flankspelers gaan de bal bijhouden, en proberen er dan de actie mee te maken. Techniek, voorzetten, creativiteit en dribbelen zijn de voornaamste eigenschappen voor deze spelers. 




De linksbuiten:




De rechtsbuiten:



De spits/targetman: In deze tactiek doet een spits niet zo vaak wat hij normaal wel zou moeten doen: scoren. De voorkeur gaat naar een snelle spits, die een actie kan maken. Hij wordt in de voet of in de diepte aangespeeld, dat maakt in deze tactiek niet zoveel uit. Omdat de spits veel vaker en harder gedekt worden dan de middenvelders, gaat deze proberen om net zoals de flankspelers de actie op te zetten centraal. Meetstal levert hij dan ook mooie assists af voor de infiltrerende middenvelders. Maar natuurlijk moet de spits ook kansen kunnen afwerken. Als er een mooie steekbal vanuit het middenveld komt, moet hij de kans kunnen afwerken. De spits is dus ook een zeer veelzijdige speler. Hij moet acties kunnen opzetten, maar hij moet ook acties kunnen afwerken. 




De spits/targetman:


Besluit: Je ziet dat er redelijk wat nagedacht is over deze tactiek. Als je er de juiste spelers voor hebt, dan kan je er echt van genieten. Waarschijnlijk wordt het eerst even wennen voor de spelers, maar eens ze vertrouwd zijn met het systeem, loopt (bijna) alles van een leien dakje. De resultaten:

 

Share/Save/Bookmark
 
NOV
21

21/11/2010 - 08/12/2010
FMBel Forum Awards 2010: Nominaties

NOV
23

23/11/2010 - 05/01/2011
1-1 challenges 2011: Groepsrondes

NOV
29

29/11/2010 - 04/12/2010
Nominaties Literatuurprijs FM2011

DEC
1

01/12/2010
Aankondiging nieuw Erelid

DEC
5

05/12/2010 20:00 - 21:00
Bekendmaking Winnaar Literatuurprijs FM2011

Doe mee!
FMBel Chat

FMBel Chat
Channel: #fmbel

Steun FMBel
Wist je dat?

Je zelf ook gidsen kan toevoegen en je daarvoor beschikt over dezelfde tools als de hoofdredacteurs? Je hoeft gewoon in te loggen en dan in het menu kiezen voor "Gebruiker->Content Toevoegen"

Interessante links
Partners

Managers United