Home Artikels Blogs Belg aka de wanhopige relnicht

Vlaams Nationalisten zullen me schoorvoetend gelijk moeten geven. Ze kunnen niet anders dan instemmend ja knikken wanneer ze me goed horen. Maar ik zeg hun: Belgie is één van dé landen waar historische en belangrijke oorlogen zijn beslist en zijn uitgevochten. Plus dat wij, galiers, de romeinen ooit mooi te zeik hebben kunnen zetten. Het is allemaal nog een bevestigd dat ons land op de wereldkaart staat sids onze haiku-man president van Europa is geworden…


Maar toch staat ons land wederom op springen: Koning voetbal heeft een scheet gelaten.
Voor één keer is het niet omdat Anderlecht zich gepakt voelt door standard. Het is voor één ker niet de anderlecht-clan die de standard-clan vuile walen noemt. Dit terwijl Anderlecht overwegend franstalig is inclusief bestuur en spelers. Maar ook niet vanwegen een moordaanslag op een pools been of jonge enkel. Of een keeper die in de spits moet gaan staan op de kont van de trainer te redden van een vernietigende trap naar de straatkant toe.

Plots is het stil aan de overkant, de zuiderkant… Want in Nederland staan ze te vieren en te joelen over het feit dat AZ een nieuwe trainer heeft: Dick Advocaat. De bondscoach van Belgie staat aan de andere kant van de grens naast de voetbalvelden. Plots staan Sporza soldaten klaar om met microfoonvormige granaten naar de Bondscoach te gaan en hun dodelijke wapens te gebruiken. In Belgie neemt de spanning toe en maakt iedereen zich klaar voor een veldslag. Walen en Vlamingen vergeten even dat ze mekaar niet mogen en trekken mee in de strijd.

We belanden anno 2009 in een heksenjacht op een kleine dikke hollander die de afgelopen maanden onze held was. De man die naast een leuke aflevering in extra time ons voorzag van drie overwinningen op vier matchen? De man die het aandurfde voor eens van keeper te veranderen, duidelijk is in waarde en normen? Daar maakt Belgie een heksenjacht op. Er wordt precies achter hem aan gelopen in de hoop dat we hem zullen vangen. En we zijn goed bezig…. De sporza microfonen beginnen zich al langzaam rond zijn lichaam te kronkellen zodat hij verstrengeld raakt tussen de koorden.

We beginnen het vuur al aan zijn schenen te leggen. “Wat als hij toch…” “Kan het wel!” of “Een Belg had dit nooit gemogen.”. Misschien is het de bedoeling om te blijven stoken… We hebben het misschien nodig om de Generaal op de brandstapel te zetten? Om te zien of hij uiteindelijk zal sterven en ons zal verlaten. Of blijft hij gaan en is hij de tovenaar waarvoor we dan blijkbaar toch bang zijn?

Maar als je het mij vraagt, dan staan we gewoon onze tijd te verdoen… Zonder buitenlanders hadden wij nooit een Belgie had. En zeker geen Belgisch voetbal... Konin Leopold 1: een duitser. Onze paleizen en andere rijkdommen: congolezen. Het succes van Anderlecht, Standard, Club Brugge, Genk en Gent: Argentijnen, Congolezen, Serviers, Zweden, Tsjechen…. Dus begrijp één ding goed. We hebben nu een Nederlander die zich wil inzetten voor ons. In plaats van hem te wantrouwen geef die man eens wat vertrouwen…

 

Share/Save/Bookmark
 
SEP
19

19/09/2011 - 24/09/2011
Nominaties Literatuurprijs FM2011

SEP
25

25/09/2011 20:00 - 21:00
Bekendmaking Winnaar Literatuurprijs FM2011

SEP
26

26/09/2011 - 01/10/2011
Stemming Literatuurprijs FM2011 Periode Winter

OKT
1

01/10/2011
Aankondiging nieuw Erelid

OKT
2

02/10/2011 20:00 - 21:00
Literatuurprijs FM2011 Periode Winter

Wedden
Bwin
Doe mee!
FMBel Chat

FMBel Chat
Channel: #fmbel

FMBel Shop
Gold Affiliate
Steun FMBel
FMBel op Facebook
FMBel op Twitter
Partners

Managers United

Wist je dat?

Je zelf ook gidsen kan toevoegen en je daarvoor beschikt over dezelfde tools als de hoofdredacteurs? Je hoeft gewoon in te loggen en dan in het menu kiezen voor "Gebruiker->Content Toevoegen"